Kurczaka można przyrządzać bardzo szybko, łatwo i na wiele sposobów. Niestety w polskich domach ciągle najczęściej trafia na talerz w postaci smażonego kotleta, oczywiście z ogromną ilością panierki.
Ja niezdrowe kotlety zastąpiłam w niedzielę właśnie takimi roladkami. Wyszły miękkie, soczyste, a ich przygotowanie zajęło tyle samo czasu, ile trzeba byłoby spędzić przy patelni :)
Pieczone roladki z kurczaka
Składniki:
500 g piersi z kurczaka 500 kcal
Papryka świeża lub marynowana 60 kcal
3-4 korniszony 8 kcal
Szklanka bulionu warzywnego 15 kcal
Ząbek czosnku
Musztarda - ok. 5 łyżeczek 45 kcal
Czosnek granulowany, pieprz, natka pietruszki, vegeta
Sznurek do wiązania roladek
Z takiej ilości wychodzi 5 dużych roladek, lub więcej mniejszych - w zależności od tego, jak pokroicie mięso.
1 roladka to 125 kcal.
Przygotowanie:
Piersi przekrajam w poprzek na cienkie paski, tak żeby można je było łatwo zwijać. Posypuję vegetą, pieprzem, natką pietruszki, smaruję każdą musztardą i wkładam połówkę korniszona lub kawałek papryki. Zawijam, zawiązuję sznurkiem. Tak przygotowane piersi układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję jeszcze raz natką pietruszki (u mnie suszona), układam pozostałą paprykę.
Do szklanki bulionu warzywnego (u mnie z kostki) wciskam ząbek czosnku. Podlewam kurczaka bulionem po włożeniu do piekarnika (1/4 ilości) i czynność powtarzam w czasie pieczenia. Piekę w 200 stopniach na termoobiegu przez ok. 30-40min. Podaję z ryżem i sałatą.
Smacznego!:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, szkoda, że jestem juz po kolacji, bo chętnie bym je zjadła :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie. Z chęcią bym spróbował.
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda ;D
OdpowiedzUsuńPomysł jest naprawdę niczego sobie ;D
OdpowiedzUsuńSuper blog. Bardzo lubię czytać takie artykuły. Będę częściej odwiedzała tego bloga. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWiele fajnych i przydatnych porad ;D Dzięki wielkie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis, mistrzostwo świata :)
OdpowiedzUsuńFakt, jest to naprawdę pyszne :D
UsuńWyglądają bardzo smakowicie. Jestem pod wrażeniem. Na pewno były bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńWszystko co pieczone bez tłuszczu jest o wiele zdrowsze :) A bez tłuszczu nie oznacza bez smaku.
OdpowiedzUsuńŚwietne i łatwe danie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie i kolorowo. Przepis szybki, prosty i tani.Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie odchudzone przepisy, a Twój wygląda pysznie, że aż muszę wypróbować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj będę próbowała ten przepis :)
OdpowiedzUsuńJa mam w planach jutro ;)
UsuńNaprawdę niesamowicie pyszna rzecz :D
OdpowiedzUsuńFakt, wygląda i smakuje niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, masz do tego talent :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńAż się głodny zrobiłem, świetny przepis.
OdpowiedzUsuńNatychmiast idę wypróbować. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńŁatwo i szybko, jak najbardziej na plus taki wpis.
OdpowiedzUsuńApetytu mi narobiłeś. Na szczęście zbliża się pora obiadowa.
OdpowiedzUsuńWyszło świetnie. Na pewno będzie się pojawiało u mnie na stole!
OdpowiedzUsuńNieraz już korzystałem z tego przepisu. Bardzo dobre to jest.
OdpowiedzUsuńMniam, spróbuję tego dziś :D
OdpowiedzUsuńBrakuje mi pomysłów na obiad. Super, że takie wpisy się pojawiają.
OdpowiedzUsuń