wtorek, 22 października 2013

Soczyste roladki z piersi kurczaka. Pieczone bez tłuszczu!

Mięso drobiowe jest najzdrowsze ze wszystkich, szczególnie to z kurczaka lub z indyka. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera dużo pełnowartościowego białka, jednocześnie przy małej zawartości tłuszczu. W 100 g piersi kurczęcej jest go tylko 1,3g! Poza tym łatwo możemy go od niej oddzielić. W przeciwieństwie do wieprzowiny (do 20 paru g tłuszczu/100g) czy wołowiny (do 4g tłuszczu w 100g) tłuszcz znajduje się tylko na zewnątrz mięsa.
Kurczaka można przyrządzać bardzo szybko, łatwo i na wiele sposobów. Niestety w polskich domach ciągle najczęściej trafia na talerz w postaci smażonego kotleta, oczywiście z ogromną ilością panierki.
Ja niezdrowe kotlety zastąpiłam w niedzielę właśnie takimi roladkami. Wyszły miękkie, soczyste, a ich przygotowanie zajęło tyle samo czasu, ile trzeba byłoby spędzić przy patelni :)

Pieczone roladki z kurczaka


Składniki:
500 g piersi z kurczaka 500 kcal
Papryka świeża lub marynowana 60 kcal
3-4 korniszony 8 kcal
Szklanka bulionu warzywnego 15 kcal
Ząbek czosnku
Musztarda - ok. 5 łyżeczek 45 kcal
Czosnek granulowany, pieprz, natka pietruszki, vegeta
Sznurek do wiązania roladek

Z takiej ilości wychodzi 5 dużych roladek, lub więcej mniejszych - w zależności od tego, jak pokroicie mięso.

1 roladka to 125 kcal.

Przygotowanie:
Piersi przekrajam w poprzek na cienkie paski, tak żeby można je było łatwo zwijać. Posypuję vegetą, pieprzem, natką pietruszki, smaruję każdą musztardą i wkładam połówkę korniszona lub kawałek papryki. Zawijam, zawiązuję sznurkiem. Tak przygotowane piersi układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję jeszcze raz natką pietruszki (u mnie suszona), układam pozostałą paprykę. 


Do szklanki bulionu warzywnego (u mnie z kostki) wciskam ząbek czosnku. Podlewam kurczaka bulionem po włożeniu do piekarnika (1/4 ilości) i czynność powtarzam w czasie pieczenia. Piekę w 200 stopniach na termoobiegu przez ok. 30-40min. Podaję z ryżem i sałatą.




Smacznego!:) 

28 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, szkoda, że jestem juz po kolacji, bo chętnie bym je zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne danie. Z chęcią bym spróbował.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł jest naprawdę niczego sobie ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super blog. Bardzo lubię czytać takie artykuły. Będę częściej odwiedzała tego bloga. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiele fajnych i przydatnych porad ;D Dzięki wielkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ten przepis, mistrzostwo świata :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo smakowicie. Jestem pod wrażeniem. Na pewno były bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko co pieczone bez tłuszczu jest o wiele zdrowsze :) A bez tłuszczu nie oznacza bez smaku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne i łatwe danie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają smacznie i kolorowo. Przepis szybki, prosty i tani.Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie odchudzone przepisy, a Twój wygląda pysznie, że aż muszę wypróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj będę próbowała ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Naprawdę niesamowicie pyszna rzecz :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Fakt, wygląda i smakuje niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacja, masz do tego talent :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aż się głodny zrobiłem, świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  18. Natychmiast idę wypróbować. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  19. Łatwo i szybko, jak najbardziej na plus taki wpis.

    OdpowiedzUsuń
  20. Apetytu mi narobiłeś. Na szczęście zbliża się pora obiadowa.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyszło świetnie. Na pewno będzie się pojawiało u mnie na stole!

    OdpowiedzUsuń
  22. Nieraz już korzystałem z tego przepisu. Bardzo dobre to jest.

    OdpowiedzUsuń
  23. Brakuje mi pomysłów na obiad. Super, że takie wpisy się pojawiają.

    OdpowiedzUsuń